Kuchnia

ciasto snickers

SODUSZKI
czyli pyszna przekąska w 10 minut

Składniki:

- 1 szklanka kwaśnej śmietany (18-22%)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ok 2 szklanki mąki pszennej (ile zabierze)
- olej do smażenia
- cukier puder z wanilią do posypania

Do śmietany dodajemy łyżeczkę sody i dokładnie mieszamy, następnie wsypujemy stopniowo mąkę i zagniatamy ciasto gęste na tyle, żeby dało się łatwo uformować w kulę. Powinno być miękkie, odrobinę lepkie, ale podsypane mąką powinno też dać się delikatnie rozwałkować. Trudno precyzyjnie przewidzieć, ile dodać mąki. Zależy to w dużej mierze od śmietany, dlatego w przepisie użyłam określenia "ile zabierze". Mogą to być dwie szklanki, a może być trochę mniej lub więcej.

Gotowe ciasto rozwałkowujemy delikatnie na grubość około 0.5 cm podsypując mąkę pod ciastem i delikatnie osypując nią wałek.
Kroimy wedle upodobania.
Na patelnię wlewamy olej (ok 1 cm) rozgrzewamy porządnie, przestawiamy palnik na średni poziom i kładziemy soduszki. Smażymy do zezłocenia, przewracając tylko raz. Usmażone przekładamy na talerz wyłożony serwetkami lub ręczniczkami papierowymi, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe oprószamy cukrem pudrem z wanilią lub z cukrem wanilinowym.

Można też podawać z konfiturami lub świeżymi owocami.

http://zpiekarnika.blogspot.com/2010/09/soduszki.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation